štvrtok 7. marca 2013

Významný český objav?



Na aktualne.cz sa objavil článok s nadpisom, že sa treba vyhnúť mačkám.  Dôvod? Zabránite tým schizofrénii!

Tento významný objav by bolo treba urobiť aj na Slovensku. V nadväznosti naň potom urobiť štatistiku, koľko mačiek bolo potrebných na vyprodukovanie toho množstva schizofrenikov, ktorí okupujú vládne posty, kreslá poslancov v parlamente, stoličky vo verejnej správe, na súdoch, polícii, prokuratúre a dokonca aj v prezidentskom paláci.

Sledujúc totiž rozhodovaciu a legislatívnu činnosť vymenovaných zákonodarcov a ochrancov zákonnosti občan musí prísť k záveru, že v týchto prípadoch ide o desiatky, ba až stovky postihnutých, ktorí mali k schizofrénii genetické predpoklady.
Otázkou zostáva, aký počet mačiek sa podieľal na prepuknutí schizofrénie u jednotlivcov, ktorí spadajú do okruhu všemohúcich.

Názorným príkladom je zákon o povinnosti mať od septembra 2013 začipované psy, mačky, fretky.
(Ich majitelia zrejme budú z úradnej povinnosti čipovaní neskôr.)

Nikoho z tých, ktorí zákon navrhli a schválili nezaujíma, koľko problémov z neho vyvstane. Nielen pre majiteľov, ale aj pre zvieratá.

Čipy, ktoré aplikujú veterinári zvieraťu pod kožu, mali najprv legislatívci vyskúšať na sebe! Potom by o ich ne/škodnosti mohli hovoriť.
Môj prvý pes po začipovaní pred niekoľkými rokmi bol zo zákroku dva dni chorý!
Druhý najdúch, začipovaný cca pred rokom, znášal aplikáciu naoko bez ujmy.

Otázne je, čo vlastne a akej kvality zvieratám pod kožu vkladajú. 
Otázne je, ako čip ovplyvňuje funkcie ich organizmu.
Otázne je, akú expiračnú dobu má aplikovaný čip.

Otázne je, kto sa na povinnosti čipovať zviera zo zákona finančne "nabalí".

Na smiech je odôvodnenie nutnosti čipovať zviera pre prípad jeho straty. Neviem, či  sú policajti  vybavení čítacím zariadením, ktorým by dokázali bezprostredne po odchyte zistiť, komu tulák patrí.

Ešte smiešnejšie vyznieva povinnosť čipovať mačky. Kto žije na dedine, vie, že mačky žijú vonku, prebiehajú z jedného dvora do druhého, neraz sa pritúlajú ktovie odkiaľ a ak človeku nedovolí srdce, tak mačky nakŕmi - netušiac, že sa ich tak ľahko už nestrasie.

Mačky na dedine majú krátky život. Neraz sú obeťou útoku človeka, ktorý mačky neznáša, ba priam nenávidí, alebo cudzieho psa či automobilu, ktorému sa pripletú do cesty.  Oveľa častejšie ale vypustia dušu po požití otráveného hlodavca, či otravy nastraženej v humnách a stajniach proti myšiam a potkanom.

Odchytiť mačku v podstate voľne žijúcu je problematické. 

Ľudia na dedine nebudú investovať desiatky eur na sterilizáciu mačiek a kocúrov, psov a súk  a už vôbec nie na ich označovanie čipom.

Bežným spôsobom likvidácie nechceného mačacieho a psieho potomstva je vykrútenie krku mláďaťu, alebo jeho utopenie a "upratanie" na hnojisko. A o nič lepšie nie sú na tom ani zvierací dôchodcovia. Ich osud býva neraz veľmi krutý. 
Veď podľa našich zákonov nejde o živého tvora,  ktorému patria určité práva, ale o vec!

Ak budú mať veterinári  povinnosť príslušnému orgánu nahlasovať, že konkrétny občan priniesol na ošetrenie zranené zviera, ktoré nemá čip, bude to mať jediný dôsledok: nikto nebude ochotný poskytnúť neznámemu  zvieraťu pomoc, aby sa nevystavil vysokej pokute. Zviera bude trpieť, až kým neuhynie bez pomoci.

Túlavé a vyhodené mačky a psy majú teda smolu. Kto by riskoval, že namiesto nezodpovedného majiteľa zaplatí pokutu  len preto, že sa v ňom ozvalo srdce, lebo on považuje zviera za cítiaceho tvora a je ochotný zaplatiť  veterinárovi neraz nemalú finančnú čiastku za jeho ošetrenie a liečenie.

A úplne nepochopiteľné je pre väčšinu občanov so zdravým rozumom, načo musí mať čip mačka, ktorá sa od narodenia až po smrť vyvaľuje v byte na gauči, nechodí von, nezúčastňuje sa výstav.
Aj tu hrozí pokuta, keď mačka ochorie a majiteľ bude nútený zájsť so zvieraťom k veterinárovi.

Mám obavy, že ešte len teraz  začne narastať počet povyhadzovaných a skántrených  psíkov a mačiek! 

A čo sa mačiek týka: budú mať legislatívci istotu, že ich následníkov trónu už určite schizofrénia nepostihne?





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára