streda 28. marca 2012

Dobrá rada nad zlato - zvlášť ak radíme inému, hoci by sme mali v prvom rade radiť sebe

Na Aktuálně.cz sa objavil zaujímavý článok.

Rozoberajú v ňom s odvolaním sa na slovenskú SME, ako sa v českej republike zbaviť korupcie.
Slováci radia svojim "nevlastným" bratom, aby sa najprv zbavili Klausa - a potom sa im rysuje možnosť, ako sa zbaviť korupcie.

Pri zdravom rozume: za súčasného 22-ročného ponovembrovo perfektne skorumpovaného štátneho aparátu, keď je už korupciou najhrubšieho zrna prelezené všetko a každý, kto má dosah na čokoľvek, kde sa dá ešte niečo získať do vlastného vrecka, zbaviť sa iba Klausa ako pôvodcu a ochrancu  prekvitajúcej korupcie v českej spoločnosti určite nepomôže. Na jeho miesto totiž príde jemu podobný, pretože "moc" nepripustí, aby sa do tejto tzv. lepšej spoločnosti votrel niekto, kto by mal záujem popretŕhať vlákna tejto plesne.

Potenciálneho snaživca by jednoducho a "krátkou cestou" tí, ktorí sa pevne  v korupčných štruktúrach usídlili pred dvoma desaťročiami, rýchle zlikvidovali. Aj keby si dokázal zachovať pevný charakter a nedal sa zlákať vidinou bohatstva, ktoré by mu ponúkali, dôsledným kladením povestných polien pod nohy by ho napokon dostali ak nie rovno na psychiatriu, tak z vládcovského kresla - otráveného svinstvami politických súputníkov a vlastnou bezmocnosťou.

Najviac sa mi na tejto rade páči, že ju dávajú "tí praví". Tí, ktorí by v prvom rade mali radiť sami sebe. Pretože Slovensko nie  je  rozbujnelou korupciou prelezené o nič menej ako náš sused.

Za humoresku, ktorú nám podsúvajú všetky vládne garnitúry, najmä pred každými voľbami a ešte aj chvíľu po nich,  väčšina občanov považuje vyhlásenia o  dôslednom boji proti korupcii.
"Balíčky protikorupčných opatrení", ktoré by mali tomuto boju pomáhať, sa čoskoro ukážu ako papierové pekne zabalené škatule, ktorých obsahom bolo nafúknuté mikroténové vrecúško.
Antikorupčné linky zase  ako frašky v réžii príslušných rezortov, pretože od ich existencie vôbec nezávisí vyšetrenie nahláseného podozrivého prípadu.


Aj teraz sa máme "na  čo tešiť".  Nádejný minister vnútra nám sľubuje, že "do roka" budú!

Rozumný občan si položí otázku, prečo až do roka, prečo nie hneď.

A hneď si na ňu nájde odpoveď aj sám: aby do toho roka stačila vyryžovať cez korupčné väzby nastupujúca garnitúra, čo sa dá! A okrem toho, aby na posty, kde je potrebné mať pod kontrolou korupčné správanie štátnych a vládnych úradníkov boli dosadení  tí, ktorým "strana dala dôveru"!


Prečo treba vždy s novou vládou zase produkovať "balíčky protikorupčných opatrení" sa takto ne/stáva pre občana záhadou, ktorej by mal venovať väčšiu pozornosť.

Stačilo by mu  totiž, aby občan požíval u "vrchnosti" aspoň toľko dôvery a úcty, že jeho upozornenia a podnety bude dôsledne vyšetrovať prokuratúra i polícia, a že sa vždy nájde dosť dôkazov, ktoré tú korupciu preukážu.

Stačilo by mu, aby orgány hľadali dôkazy sami - vo sfére označenej občanom a nevyžadovali, aby im  predkladal konkrétne dôkazy on!

Stačilo by, aby občan požíval ochranu všetkých orgánov, ktoré upozorní na korupčné správanie a podozrenie z neho, a nebol vystavovaný následným postihom - ako zo strany polície, ktorá kryjúc potenciálneho páchateľa tomuto umožní - ak priamo sama nevyfabrikuje za ďalší úplatok - trestné stíhanie proti oznamovateľovi, tak prokuratúry, ktorá zo solidarity, za úplatok, či z pomsty "odklepne" vyfabrikované uznesenie o začatí trestného stíhania, neberúc do úvahy nič okrem toho, čo policajný vyšetrovateľ  napísal - teda, ako sa trestný čin stal - a to  skôr,  ako bolo urobené  dokazovanie -  a potom ho podľa tohoto scenára  orgán  ide dokazovať.

Stačilo by, aby vládna a  štátna mašinéria dôsledne postupovala proti skorumpovancom vo vlastných radoch, ktorých "programové vyhlásenie"  vzťahujúce sa na eliminovanie trestnej činnosti a likvidáciu korupčného správania spočíva iba v prepracovávaní spôsobov ich ututlávania a v  potláčaní každej občianskej snahy upozorniť na nezákonnosti. 

Stačilo by, aby moc  dôsledne postupovala aspoň na základe už jestvujúcich zákonov.  

Zatiaľ sa, ako je všeobecne známe, iba zameriava - a to minimálne už viac ako 20 rokov - na hľadanie dôvodov, ktorými občanovi dokazuje, prečo nie je možné postihnúť hlavných aktérov úplatkárskych afér a miliónových krádeží, ktorými nám denne "pília uši" investigatívni novinári.

Škoda, že v tých dobrých radách, ktoré SME vyviezla do zahraničia, nie si je Slovensko sebestačné!

Zrejme by sa nám mali spoza hranice revanšovať v rámci reciprocity podobným spôsobom -  konkrétne pomenovať tých, ktorých by zase malo poslať do horúcich pekiel - a to čo najskôr - Slovensko!