štvrtok 8. marca 2012

Návrh na voľby prokurátorov, sudcov, členov súdnych rád a ďalších pochybných predstaviteľov moci

Ako tak sledujem, každá snaha o uzákonenie postupu voľby kohokoľvek, kto by mohol dostať moc do rúk s právom rozhodovať o základných a zásadných otázkach nevyhnutných pre existenciu a chod Slovenskej republiky vždy narazí na nejakú bariéru.
Bariéru, ktorú postavia tí, ktorí práve v danom momente nemajú tú moc v rukách, aby mohli ovplyvňovať budúce dejiny.

Napadlo mi, že  najjednoduchším, najrýchlejším a asi aj najlacnejším spôsobom,  a určite nespochybniteľným ako postaviť  nejakého panáčika na daný posť je voľba "ťahaním z klobúka".

Do klobúka niektorého z poslancov, či ministrov, predsedov súdov a pod. by sa vložili lístky s menami uchádzačov  spĺňajúcich požadované predpoklady na daný post a poslanci , či členovia príslušných rád a pod. by lístky z neho ťahali.

V parlamente - v záujme jednotnosti voľby a vylúčenia podozrenia z podplácania,  by ťahal vždy  jeden  stranou vopred určený poslanec príslušnej strany.

Počet lístkov by bol podľa počtu uchádzačov, plus 5 lístkov prázdnych naviac, pričom by poslanec ťahal dovtedy, kým by nejaké meno nevytiahol.

Komisia by zapísala, koľko razy bolo meno ktorého uchádzača vylosované a ten s najväčším počtom hlasov by bol dosadený na príslušný post. Ďalší by boli vedení ako náhradníci pre prípad, že by sa voľba ukázala ako omyl - ako do odbornosti,  tak etiky.
 

Myslím, že na takúto voľbu by stačil jediný zákon. Zaručil by nespochybniteľnú voľbu  a odpadol by dôvod  a možnosť otravovať Ústavný súd SR otázkami o ne/zákonnosti voľby, znemožnil by prezidentovi nahrávať "svojim" zdržiavaním vymenovania pre nedôveru, odpadlo by podozrievanie, že ide o nominanta, na ktorého dosadení práve záleží.

A v parlamente by bolo aj trochu zábavy!