sobota 24. marca 2012

Osvedčenie od notárov o vydržaní vlastníckych práv - "vody na mlyn" suprazlodejom cudzej pôdy

Osvedčenie o vydržaní vlastníckeho práva, ktoré vydávajú notári už dnes umožňuje bez kontroly ukradnúť pôdu hocikomu.

Najmä tým, ktorí netušia, že sa stali neznámymi vlastníkmi - či už pre nedoriešené dedičské konania, ktoré na Slovensku trvajú aj niekoľko rokov, či už tým, ktorým zmenili premenovaním ulíc v mnohých mestách a obciach adresu trvalého bydliska,  alebo tým, ktorí pôdu zdedili a sú dlhodobo, či natrvalo vysťahovaní zo Slovenska, a v nejednom prípade aj dedičom tých,  ktorí už nie sú medzi živými. 

A v nejednom prípade aj tým, ktorí majú všetko v poriadku a spoliehajú sa na  zákony SR - že to, čo majú na svojich listoch vlastníctva, im naozaj patrí neodvolateľne, a ani im nenapadne každý deň vstupovať do informačného systému katastrálnej evidencie.


Notári nemajú povinnosť žiadať, ale hlavne si overovať právoplatnosť a pravosť dokladov, ktoré im predkladajú osoby, neraz už na prvý pohľad pochybnosti vzbudzujúce o svojich čestných úmysloch, keď prídu k nim s požiadavkou na vydanie osvedčenia o vyhlásení o vydržaní toho, čo predkladajú ako pôdu,  alebo inú nehnuteľnosť, ktorú vraj užívali nepretržite, a teda ju vydržali!

Notárom stačí, že im ktosi dobre zaplatí a v pohode vystavia doklad, ktorým pokojne a bez výčitiek svedomia prispejú k tomu, že právoplatný vlastník bude okradnutý - "zákonným" spôsobom.

Oni nenesú žiadnu zodpovednosť v podstate - zodpovednosť za predkladanie falšovaných listín a vyhlásení, neraz s falšovanými podpismi údajných vlastníkov, ktorí súhlasia s prevodmi a nemajú výhrady, aby na žiadateľa o vydanie osvedčenia boli príslušné pozemky týmto spôsobom prevedené.

Podvodnícky systém, ktorý si tu uzákonila vládnúca garnitúra  po r. 1989 je len pokračovaním bezbrehého okrádania skutočných vlastníkov, ktorých predkovia nadobudli svoje vlastníctvo tvrdou a poctivou prácou pred "znárodnením".

Prešpekulované zákony, ktoré sa chystá podporovať aj nová vládnúca garnitúra, ako avizujú média, by mali uľahčiť prevody vlastníctva touto "zákonnou cestou".

Aj takým, ktorí nikdy predkov v danom mieste nemali, nepretržite cudziu pôdu užívať žiadnym spôsobom nemohli, a teda ju nemohli ani vydržať.

Nemožnosť dovolať sa zákona na žiadnej úrovni  zlodejom zabezpečuje, že sa napokon vlastník prestane aj na súde domáhať nájomného za užívanie svojho vlastníctva bez právneho titulu cudzími osobami. 
Nemožnosť dovolať sa zákona  pomáha k tomu, aby celé roky ktosi parazitoval na skutočnom vlastníkovi a napokon si takýto parazit pôdu "vydržal"!

Parazit, ktorý ešte aj v nejednom prípade berie dotácie do poľnohospodárstva a neplatí nájomné ani tým, s ktorými uzavrel zmluvu o nájme.
Ale na úplatky sudcovi, ktorý rozhodne v neprospech občana domáhajúceho sa svojich práv  peniaze vždy nájde!

Správa katastra rovnako nemá povinnosť ani len takú, aby oznámila pôvodnému vlastníkovi, že sa prevádza jeho vlastníctvo na inú osobu, a či o tomto prevode vôbec vie.

Všetky listiny, ktoré zlodej orgánom predloží, sú "tajné" a informáciu o možno scudzení  svojho vlastníctva nezíska ani vlastník, či spoluvlastník - pretože podľa zákona o informáciách sa kompetentný orgán odvolá na to, že mu dotyčný zlodej súhlas na informovanie okradnutého nedal .

Ak na  S P F boli krátko pred voľbami pripravené na schválenie zmluvy o prevodoch pozemkov, ktoré z iniciatívy prezidenta napokon zastavili Radičová s Ficom, bolo by vhodné zverejniť, o ktoré konkrétne pozemky a v ktorých lokalitách išlo, koľko neznámych vlastníkov mohlo prísť o svoje vlastníctvo, a o koľko bol pochybnými a spochybniteľnými prevodmi o pôdu v prospech nenásytných špekulantov odľahčený štát.

Prispelo by to ku kontrole aj preto, že množstvu reštituentov je odopierané navrátenie vlastníctva v lokalite, kde im bola nezákonným spôsobom v minulosti odňatá s odôvodnení, že v danej lokalite žiadna voľná "štátna" pôda k dispozícii nie je!

V záujme vysporiadania sa s korupciou a jej elimináciu najmä na  S P F (a súdoch SR) by bolo prvým konkrétnym krokom zo strany novej vládnúcej garnitúry v záujme práva občana a zákonov SR zverejnenie všetkých zmlúv a ich príloh súvisiacich s prevodmi  na nových vlastníkov na internete, a určite by to široká verejnosť privítala.

Aby si každý mohol pozrieť, čo sa stalo a deje s jeho vlastníctvom, aby sa nemusel prácne a beznádejne domáhať toho, na čo má nárok - teda na  informácie, ako sa nakladá s jeho majetkom, i majetkom spoločným - lebo štát sa neskladá len z istého počtu  mocipánov a zlodejov, ale z prevažnej väčšiny bežných ľudí, ktorí tvoria jeho väčšinovú súčasť a majú Ústavou SR garantované aj práva na pokojné užívanie svojho vlastníctva a nakladanie s ním podľa vlastnej úvahy. 
Aj oni!

Zverejnením zmlúv a príloh na internete by si  mohli aj  osoby s nárokom na reštitúcie, ktoré ani po desiatke rokov nezískali iné okrem potvrdenia na papieri o svojom nároku overiť,  komu a či sa pridelila pôda v lukratívnych územiach, a kto je odkazovaný na okrajové lokality, v ktorých pozemky im ponúkané nemôžu žiadnym spôsobom zhodnotiť, tobôž ešte aj užívať.

Rovnakým spôsobom, určeným  na okrádanie vlastníkov, ktorí majú malé výmery je zlučovanie - samozrejme, v záujme skupovačov pôdy, ktorí napokon menšinových vlastníkov oberú o ich vlastníctvo cez súdne konanie z titulu svojho väčšinového podielu a za minimálnu - nie trhovú cenu, lebo ten zvyšok dali ako úplatok sudcovi, ktorý má rozhodnúť v ich prospech.

V konečnom dôsledku sa im to bohato vyplatí, pretože pôdu čoskoro predajú podstatne drahšie - po tom, ako zase cez úplatky dosiahnu, že vedenie mesta či obce odsúhlasí, že práve na tom mieste, kde vlastnia pozemky títo nenažranci, sa bude budovať priemyselný park

Dokolečka , dokola sa táto mútna voda točí!

Alebo stále stojí na jednom a tom istom mieste a smradľavého kalu v nej len geometrickým radom pribúda?