streda 14. marca 2012

Dôchodcovia, máte sa na čo tešiť!

Na internetovej stránke Hospodárskych novín dňa 14. 3. 2012 bolo uverejnené:

"Podľa ekonómov sa dá šetriť aj na dôchodcoch".

Stručne zhrnuté:

1. zrušením vianočných príspevkov,

2. zdanením dôchodkov 19%-nou daňou.


Ani jedno zatiaľ  - podľa článku - Smer-SD neplánuje. (Braňo Ondruš)

Vraj a iba zatiaľ.

A možno bude trinásty dôchodok - ale nie pre všetkých.

Zárobky tých, ktorí poctivo pracovali a svojou prácou vytvárali určité hodnoty, boli  zdanené a odvody išli do štátnej kasy -  ako sociálne zabezpečenie  - "ukladanie si na dôchodok", v minulosti dokonca vyššie dane pre slobodných a bezdetných, keďže na ich  budúci dôchodok po odchode  na zaslúžený odpočinok nebude mať kto príslušnú čiastku odvádzať. Najmä v prípade, že budú žiť dlhšie, ako je priemerný vek.
 
Nie som ekonómom, neviem posúdiť, či to, čo si občan prostredníctvom zrazenej dane uložil do štátnej kasy s cieľom vytvárať fond na výplaty budúceho dôchodku nebude znova zdanené ešte raz.

Takáto perspektíva bude zrejme motivovať ľudí k tomu, aby sa nešli pretrhnúť od roboty v niekoľkých zamestnaniach, ani aby predlžovali svoj odchod do dôchodkového veku, či  pracovali dlhšie ako vyžaduje zákon, pretože vyšší dôchodok mať aj tak nebudú - neprilepšia sebe, ale štátu, ktorému zaplatia v podstate daň  z už raz zdaneného príjmu.

Uvažujem hlúpo?  Možno.  Netuším. Len sa mi nezdá, že by to bolo čestné voči starým a chorým ľuďom.

"Štát" si spôsob nájde, ako z ľudí zodrať kožu, aby tí, ktorí ho "reprezentujú" mohli hrabať ešte viac.

Zdaňovaním beztak v priemere podpriemerných dôchodkov -  v prevažnej väčšine podpriemerných i na slovenské pomery, nehovoriac o pomere k realite európskej, spôsobom "ne- valorizácie" dôchodkov, "zástrčkovými zákonmi", ktoré zase postihujú a postihnú len tých, ktorí dodržiavajú zákony, lebo nemajú inej voľby, ak nechcú skončiť vo väzení, neúnosným zvyšovaním doplatkov za lieky, ktoré sú pre zachovanie života nejedného chorého nevyhnutné, pričom mu dávajú na výber -  skapeš v konečnom dôsledku na nesolventnosť, pretože si buď kúpiš lieky, alebo najnutnejšie potraviny! A takto by sa dalo pokračovať ešte oveľa ďalej.

To, že by si  "štát" siahol na svoje "rezervy", jeho "reprezentantom"  ani nenapadne. Oni si opasky uťahovať nebudú - veď akoby to bolo, keby nemohli "reprezentovať na úrovni"! 
Akoby to vyzeralo, keby museli prijímať úplatky na doplnenie si svojich príjmov, ktoré im stále sa  zo zákona zvyšujúcou výškou údajne majú zabezpečiť nezávislosť a nestrannosť, a nie ako pozornosť "podniku" za "nadštandardnú prácu"!

A teba, človiečik slovenský, budú  nenažranci súdiť, že si zatajil príjem 200,- eur, či ukradol 10 klasov kukurice - lebo už si zatlačený do kúta štátnym hyenizmom nemal inú možnosť!