pondelok 14. novembra 2011

Aj vás ta zmena infozákona rozosmiala?

Najnovšia zmena zákona o povinnosti poskytnúť občanovi informáciu je asi viacerým občanom na smiech. 

Pretože súd nebude mať povinnosť prikázať, aby úrad, inštitúcia či orgán informáciu žiadateľovi poskytli.
Súd bude mať " len možnosť".

Šikovný trik, nie? 

Skorumpovaný , alebo zbabelý sudca  určite využije svoju možnosť rozhodnutie nevydať - pretože sa z tlače dozvedáme, že táto možnosť je závislá na odhodlaní, alebo odvahe sudcu podobné rozhodnutie vydať.

A ako poznáme slovenských sudcov, ani charakterom, ani nestrannosťou, ani odvahou v prevažnej väčšine nijako neoplývajú.  Najmä ak z toho "nekukajú" nejaké "eurodôkazy".

Takže sme zasa tam, kde sme boli - všetko závisí od charakteru, odvahy a morálky príslušného sudcu.

Tie predpokladané dva, až štyri roky prípadného súdneho sporu pri skorumpovanom slovenskom súdnictve občana aj tak neminú. A je otázne, či vôbec tú informáciu niekedy pri tej vysokej miere korupcie  "neplatič" získa!

Komu vlastne má táto nová úprava zákona poslúžiť, si každý domyslí.


Je to dosť podobné obvyklým novinárskym úvahám o tom čo, by bolo keby - momentálne na tému, že Gašparovič môže prísť  o prezidentskú funkciu, pretože ignoruje  vymenovanie riadne zvoleného Čentéša  do funkcie  generálneho prokurátora SR.

Opäť sa stretávame s čarovným zaklínadlom  - so slovom   "môže"! 
Toto zaklínadlo na Slovensku  ale najspoľahlivejšie funguje  v súdnictve a verejnej správe - na základe najrôznejších zákonov, ktoré tu platia,  sa nepoužívajú výrazy tak, aby si nikto nemohol vykladať obsah zákona ako sa mu práve hodí.   

U sudcov vždy vyhrá "môže" - to, ktoré má vždy len ten jediný význam - rozhodnutie v neprospech občana.

A keďže prezident "zo zákona nemusí", tak ho v tejto prehnitej demokracii nik a nič neprinúti dodržiavať zákony, ktorými sa oháňa vtedy, keď sú jemu a tým "jeho" vhod.
A pokojne to v tom  "pionierskom paláci" - ak ho v blízkej budúcnosti netrafí šľak,  doklepe ešte možno aj do ďalších prezidentských volieb.

No, to by sme hádam ešte prežili  - len nedajbože, aby sa v tom prezidentskom kresle aj so svojou normalizátorskou a konfidentskou suitou ocitol ešte aj po ďalších prezidentských voľbách!