utorok 8. novembra 2011

Už sa ani čudovať nestačím, nieto ešte rozčuľovať

Čudovať a rozčuľovať  sa súčasne nad opovážlivosťou jedných,  drzosťou druhých a hlúposťou tretích.

A všetko spoločne je iba signálom, o aké charaktery zainteresovaných ide. Kategórie v tom najširšom zmysle sú len dve: amorálny  - bez chrbtovej kosti, ktorý ide aj cez mŕtvoly - obrazne i v skutočnosti  za svojím pochybným cieľom a morálny - rešpektujúci všeobecne uznávané hodnoty spoločnosti, v ktorej existuje - hodnoty, ktoré sú na prospech všetkým.

Médiá opakovane poukazujú, že sa platy v tejto mizérii zvýšia o stovky eur nielen sudcom, ale aj poslancom, ktorých tak bohato obdaroval Sulík - jeden z tých za časť občanov  najmúdrejší. 
R. Sulík, ktorý pomohol k pádu vlády, a týmto síce aj pre mňa sympatickým buchnutím päsťou do stola, že jeho/ich vydierať nikto nebude, zaistil, že peniaze zo štátneho rozpočtu pôjdu do horúcich pekiel aj touto cestou - teda na nové voľby.
Spoločne s I. Radičovou, ktorá zrejme v istých momentoch tiež súdnosťou neoplývala,  majú podiel na tom, že peniaze, ktoré tak veľmi štátu  chýbajú inde, skončia v takom zbytočnom "kšefte", ako sú nové voľby.

R. Sulík mal zrejme dobrý nos - svojimi predchádzajúcimi aktivitami zabezpečil, že si poslanci dobre zarobia, pretože ich platy sa zvýšia skutočne o viac ako dosť. Na rozdiel od bežného pracujúceho človeka.
Nepochybujem, že čoskoro sa ozvú sudcovia, prokurátori  a iní na štáte parazitujúci dôležití, lebo im závisť nebude dovoľovať spať pokojným každodenným spánkom - ako v noci, tak cez deň.

Občania, treba využiť príležitosť, ktorou nás obdaroval Sulík a Radičová!
Treba si pozakladať strany - do volieb to stihnete! Aspoň časť z vás by mohla uspieť a zamestnať sa výhodne v parlamente a vyzametať to tam novými metlami, ktoré aspoň na začiatku budú určite zametať dobre - dovtedy, kým medzi ten odpad nezapadnú postupným opotrebovaním morálky a etiky samy.


O rôznorodých pohľadoch, ktoré, samozrejme, tak isto majú pôvod v charaktere človeka, svedčia aj odozvy  na internete, ktoré komentujú návrh zákona D. Lipšica na odmeňovanie občanov, ktorí upozornia na korupciu.

D. Lipšic správne poukazuje na to, čo ja orgánom predkladám už dávno - že ako občan, ktorý oznámi podozrenie z korupciu orgánu, ktorý prejednáva niektorú moju vec, prípadne podozrenie z korupcie v iných súvislostiach, som následne perzekvovaná tým subjektom, ktorý z korupcie je podozrivý - až tak, že to bije do očí. Stále ide však o skrytú korupciu, ktorú v tomto štáte nikdy nedokážete pre postoje vyšetrujúcich orgánov, ktoré robia všetko pre to, aby sa nič  podozrivému nedokázalo. 

Slovenské policajné orgány  podozrivému predložia priamo otázku, či niekoho podplatil, alebo prijal úplatok, a  po samozrejme zápornej odpovedi  vyšetrovanie skončilo. Pre podozrivého. Pre oznamovateľa ale začne peklo, pretože sa hľadajú spôsoby, ako a kde ho napadnúť a pomstiť sa mu za jeho potenciálnu drzosť.

Za jeho "udavačstvo", ako to označujú na internete v diskusii mnohí "uvedomelí" občania.

Tomuto druhu občanov je totiž úplne jedno, že zákonnou cestou sa nedá nič vyriešiť, a že na to doplácajú takí, ktorí majú sotva na prežitie a už vôbec nie na advokátov a súdne spory a poplatky. Pretože v tejto oblasti je  je tá korupcia najvýraznejšia.
Potvrdzuje to aj reakcia čitateľky, ktorá priamo spomína sudkyňu BA II. 
A rovnako ako ona, mám aj ja skúsenosti s vyhrážkami, že si mám dať pozor, aby som krivo neobviňovala, lebo budem trestne stíhaná, ak nepreukážem svoje obvinenia!

Takže preukazovať a dokazovať mám ja - občan ! Nie, aby orgány použili všetky prostriedky na  usvedčenie podozrivého! Kam by oni prišli, aby sa vo veci angažovali! Občan im musí páchateľa priviesť za ruku a rovno mať aj dôkazy v aktovke, aby bola vec jasná!

Niečo podobné som prežívala v minulosti a  prežívam v súčasnosti - a podrobne opisujem na blogu "žumpa". 

V tomto štáte sme dospeli už k takej demokracii, že občan si nesmie absolútne ani nahrať bez vedomia orgánu, či gaunera priebeh stretnutia/konania, pretože ešte aj tu ho obvinia z trestného činu! Bez ohľadu na to, že išlo o úradný styk! v tejto súvislosti mi bolo vyhrážané viac razy, že ak nahrávku použijem dopustím sa trestného činu a budem trestne stíhaná! Lebo som porušila práva toho druhého, ktorý nevedel, že si ho nahrávam!!!

Šikovne vymyslené, však? Len by som chcela vidieť, kto by sa odrazu nechoval ináč, keď vie, že je nejakým spôsobom sledovaný! 

A ako inak zabezpečiť dôkaz o jeho nekalej činnosti, aby ste vec orgánom činným v trestnom konaní mohli vložiť rovno do rúk ako  vec hotovú , ako nevyvrátiteľný fakt - to vám už žiadny zákon neradí!

Bezbrehý výklad demokracie siaha až tak ďaleko, že občanovi je upierané právo na slobodu prejavu a názoru - samozrejme, len keď ide o upozorňovanie na nekalú činnosť osôb, ktoré musia zniesť kritiku verejnosti, pretože ich činnosť je spojená aj s pôsobením navonok.
A za veľmi nebezpečný jav treba považovať, že oznamovateľ môže byť obvinený z trestného činu len za základe toho, že v podaní adresovanému orgánom činným v trestnom konaní  vyjadril svoj názor na charakter niektorých osôb, či ich možnú trestnú činnosť,  pričom toto ale nikde na verejnosti nerozširoval! 
Stačí, že protistrana dostane do rúk podanie, a má podklady na podanie trestného oznámenia pre ohrozovanie jej povesti a vážnosti, snahy privodiť jej trestné stíhanie!

Samozrejme, že pri postojoch a záveroch  slovenských orgánov je dotyčný vždy čistý - bez hriechu  ako novorodenec, a teda má v rukách  dôkaz, že bol oznamovateľom krivo obvinený!

Ako vidieť z množstva mne doručených písomností, uznesení orgánov verejnej správy, polície aj prokuratúry, súdy nevynímajúc, aktivita týchto orgánov spočíva najmä v tom, že na základe lží protistrany  sa zameriavajú vo svojej činnosti  na to, aby svoje rozhodnutia odôvodňovali  na podporu  ich opodstatnenosti  lžami, ktoré vyprodukuje  "dotknutá osoba" a ňou najatí "svedkovia". Vôbec nepotrebujú žiadne konkértne dôkazy.  

Kontrolné zložky polície, súdov, a rôznych iných orgánov nerobia iné, ako hľadajú zákony, ktorými by aj úplne zjavné porušenie zákona v konečnom dôsledku nejakým zákonom vyhlásili za zákonné.

Konajú takto polícia, súdy,  verejná správa. A tak korupcia bujnie, prekvitá - kto má známosti, kto  má na úplatok, má právo, spravodlivosť, aj príslušný zákon na ne  aplikovaný, aby mu dali "neprajníci" a "udavači" pokoj. Veď si to zaplatil, tak má nárok!
Každý z nás vie, že nevina sa dokázať nedá a proti lžiam a krivo svedčiacim podliakom obrany nieto.

A tak je občan, ktorý využije svoje ústavné  právo, akým je právo  vyjadriť názor na podobné indivíduá, alebo ako uvedomelý občan upozorní na nekalú protizákonnú činnosť príslušné orgány, za využitie svojho práva trestne stíhaný! 

Tu už žiadny orgán nemá záujem aplikovať zákon, ktorým by občana  do budúcnosti zabezpečil tak, že mu dá každý svätý pokoj! 
Prečo by aj, keď si ten pokoj predplatil u neho ten, ktorý pácha svinstvá! A ktorý na to má! Pretože ak by svinstvá nepáchal, ťažko by mal z poctivo nadobudnutých peňazí na podplácanie v nádeji, že mu bude vyhovené.

Ťažko potom chcieť spoluprácu  občanov v akejkoľvek oblasti verejného života, keď následne občan zostane bez ochrany a je vystavený represiám ako podozrivého, tak orgánu!

Neraz sa dostane do problémov preto, že použil  formulácie viet a slovné vyjadrenia, aké sa bežne používajú medzi ľuďmi, pretože žiadne odborné vzdelanie právnického charakteru nemá a netuší, ako sa so slovami dá žonglovať, prevracať ich a dávať im úplne nový obsah a zmysel.

Vystresovaný prístupom orgánu nepostrehne účelové  slovné manipulácie, nepostrehne, ako je jeho pozornosť účelovo rozptyľovaná a odvádzaná od podstaty problému pri výsluchoch, ako sa jeho slovné prejavy nezapisujú v jeho vlastnom podaní a ako ich redukujú len na to, čo im vyhovuje uviesť do záznamov.

A v prípade, že sa dožaduje, aby orgán písal, čo občan povedal,  je neraz napadnutý vyšetrovateľom, sudcom , prejednávajúcim, že to povedal práve tak, ako to dotyčný zapísal.

Ešte jeden malý zaujímavý postreh v súvislosti so zapisovateľkami. Porovnaním nahrávky a zápisnice občan zistí, že zapisovateľky neraz trieskajú do klávesnice iba naoko - nepíšu nadiktované, alebo ak aj napíšu, nie je vylúčené, že počas "úpravy" zápisnice je časť prejavu  dodatočne vymazaná!

Ľudia už dávno pochopili, že občianska odvaha sa nenosí! Je dávno z módy a na nový druh uvedomelosti nie sú podmienky a dôvody.

Občania nemajú ani len toľko záujmu a mnohí ani odvahy, že ísť niekam ako občianska kontrola - verejnosť, ktorá by sledovala , ako postupujú orgány pri prerokovávaní vecí, pokladajú za ohrozenie vlastnej existencie.
Pretože nemajú záruku, že budú ako verejnosť naozaj anonymnou verejnosťou - arogancia niektorých - najmä sudcov je totiž taká, že  drzo nástoja na predložení dokladu totožnosti a značia si osobné údaje dotyčných! Údajne preto, aby mali istotu, že nejde o osobu, ktorá by mohla v budúcnosti byť svedkom.

A čo potom  ešte vystupovať v úlohe svedka nejakého trestného činu na súde, či na polícii? Veď to už ide nielen o existenciu jednotlivca, ale aj jeho rodiny, ak nie rovno o život.