piatok 2. decembra 2011

Ďalšia odpútavka od problémov - výpovede lekárov a korupcia v zdravotníctve

Dlho neriešené problémy v zdravotníctve a ignorovanie oprávnených  požiadaviek aj zdravotníckeho personálu sa momentálne stalo ďalšou odpútavkou od všetkých  svinstiev vesmírneho rozsahu, o ktorých denne čítame a počúvame. 
Nakradnuté miliardy zo spoločnej štátnej kasy, ktoré boli a sú predmetom perfektne premyslených a nepostihnuteľných  presunov na súkromné účty je potrebné zamaskovať. 
Nech sa národ zaoberá prízemnejšími starosťami - lebo veď len minimálne percento občanov nepotrebuje lekárov. 
(Aj tí, ktorí "v živote neboli u doktora", nakoniec vypustili dušu ako ťažko chorí - pretože ignorovali , že sa majú o svoje zdravie nielen zaujímať, ale aj starať.)

Možno len po roku 1989 si niektorí skorumpovaní lekári "dobre bokom zarobili", možno je ich o nejaké percento viac, ako pred r. 1989, lebo úplatky sa dávali aj v tomto rezorte vždy.

Väčšina pacientov si musí priznať, že ich dávala dobrovoľne - buď preto, aby získali niečo viac, či lepšie v súvislosti so svojimi diagnózami, zdravotnou starostlivosťou a operáciami,  nedostatkovými liekmi , alebo aby získali aj nenáležité výhody - práceneschopenky, ktoré im umožnili pracovať na žatevných prácach, alebo stavbách domov, liečebný poukaz  a v neposlednej miere aj za znalecké posudky, ktoré mali za cieľ pomôcť im samým - buď získať nejaké odškodnenie, či invalidný dôchodok , alebo  na súde zlikvidovať nepriateľa, ktorý  sa im postavil na odpor.

O úplatkoch lekárom , samozrejme, nik z nich  konkrétne hovoriť nebude.  Ako z obáv pred postihom, tak preto, že podobné spôsoby  zvýhodňovania vlastnej osoby má  dotyčný v úmysle  využívať aj naďalej.

Mnohým ani za súčasných pomerov v zdravotníctve, kedy zdravotné poisťovne sú nástrojom obohacovania sa ( treba poukázať na to, že prešpekulovane legálneho)  určitými skupinami na úkor obyčajných ľudí  --  tých, ktorí svojou prácou vytvárali hodnoty pre spoločnosť a dnes im sotva stačí príjem na existenciu, možno  ani iné neostáva, ak nechcú, aby im lekár nemohol urobiť ani základné ošetrenie, lebo na materiál mu už nezostalo po zaplatení všetkého, čo musí kam poplatiť štátu.

Nemyslím si ale, že väčšina lekárov patrí do kategórie, ktorá si svoj príjem zvyšuje cieleným vyberaním úplatkov. 

Chorý človek, trpiaci neznesiteľnými bolesťami však dáva - a neraz vnucuje! - lekárovi svoju "pozornosť" v nádeji, že si peniazmi vymôže cez lekára "vykúpenie", že lekár je všemohúci a vševedúci a schopný ho zbaviť trápenia.
 
Ja osobne som úplatky lekárom nikdy nedávala - nebrali ich ani moji rodičia, neučili k tomu ani nás , svoje deti.
Drobnú pozornosť dám aj dnes (a nielen lekárovi) - na viac nemám, ale chcem aspoň takto lekárovi vyjadriť svoju vďaku za jeho snahu pomôcť mi. A nikdy ju nedávam vopred a s cieľom, že mi musí lekár niečo za to recipročne naviac "prihrať".

Na druhej strane sa stretávam s nekorektnosťou lekárov i zdravotných sestier - musím priznať, že výnimočne, kde je viditeľné, že ich konanie a postoje majú vyložene korupčné pozadie, keď si navzájom do zariadení posielajú pacientov  - "dohadzujú si kšefty" a pacient je pre nich len "klient" - teda niekto, na kom môžu zarobiť, a ku ktorému sa nemusia ani slušne správať.

A ako vždy a všade, ani v týchto prípadoch som nepochodila so sťažnosťami na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, alebo orgánoch činných v trestnom konaní.

Neviem, či je dôvodné útočiť na lekárov a zdravotné sestry , ktorým už pretiekol pohár trpezlivosti. Najmä ak počúvame takmer denne hádky nenažraných sudcov, poslancov a zohrievačov ďalších stoličiek štátnej a verejnej správy, ktorým sa príjmy aj za súčasnej hospodárskej situácie zvyšujú zo zákona! A to ad absurdum!

Keď čítame, koľko si kde povyplácali odmien nielen títo, ale aj "biele goliere" v rôznych dozorných radách a ktovie kde ešte sa nachádzajúcich na lukratívnych zlodejských postoch.

Koľko nadčasov odpracujú lekári, to nikoho nezaujíma. A situácia nebola iná ani v období budovania lepších zajtrajškov. Moja matka nemala ambulantnú sestru a všetko si musela  robiť sama -  vyšetrovať pacientov, písať chorobopisy a pri tom ešte študovať, aby mohla svojim pacientom pomáhať.

Treba si položiť otázku , či po nočnej službe nevyspatý lekár je schopný ešte vykonávať také zákroky, ktoré si vyžadujú pohotové riešenie situácie, presnosť úkonov, pozornosť a trpezlivosť.
Tak, ako od pilotov závisia desiatky životov pasažierov a hodnoty, ktoré predstavuje lietadlo a jeho prepravovaný obsah, tak od lekárov, najmä v nemocniciach, či na obvodoch "pánubohuzachrbtom" závisia životy - hoci len jednotlivcov. 
Piloti majú priamo povinnosť dodržiavať letové normy a normy na odpočinok.  Prečo je toto upierané lekárom? 
A ešte sú zaťažovaní papierovaním a musia strácať energiu a čas dohadovaním sa s poisťovňami, prečo prekročili  finančný mesačný limit určený na ošetrenie, na úkony , ktoré poskytli pacientovi, lebo to uznali za potrebné  -- doťahujú sa  "o drobné ", kým "biele goliere" v dozorných radách a predstavenstvách si žijú zo svojich nadštandardných  príjmov, získaných okrádaním občanov, ako tie povestné svine v žite.

Myslím, že vymýšľať postihy na lekárov, brániť im odísť za lepším zárobkom -- keď už medových motúzov majú plné zuby , preklínať ich, vyvolávať v nich pocity zodpovednosti za pacientov  a ich prípadnú smrť, je len zastieraním skutočného pôvodu  problému, ktorý sa nezrodil  "zvečera na ráno".
Útoky na lekárov v tomto zmysle možno označiť za  cielené vymývanie mozgov verejnosti,  hľadanie vinníkov na nesprávnom a nepravom mieste. 

Pýtam sa aj za nich, aj za seba a aj za časť občanov, ktorí súhlasia s mojím názorom:

Dokedy na úkor občana a lekára budú parazitovať v zdravotníctve a farmácii "biele goliere"?
Dokedy budú môcť títo distingvovaní zlodeji likvidovať bezmocných chorých ľudí spôsobmi a praktikami, aké voči nám používajú?

Od lekárov chcú, aby pracovali do úmoru a v prepočte možno napokon aj za  minimálnu mzdu, držiac ich v šachu zdôrazňovaním, že sa zaviazali Hippokratovou prísahou.

Koľko iných "ctihodných" zlodejov tiež bolo zaviazaných prísahou , že budú konať spravodlivo a čestne a v záujme spoločnosti?  Dnes vidíme, že tie ich sľuby boli len špinou, ktorá im podnes vychádza z huby.

Prečo proti týmto nie  je vyvolávaný taký masový - organizovaný! - protest?  Nie náhodou preto , že médiá i "angažovaní" jednotlivci , ktorí organizujú "pohon" na lekárov, vyprovokovaných možno dobre  zaplatenými provokatérmi, sú ovládaní NIMI?

Možno sa Vám budú zdať nasledujúce riadky od veci, ale spomeniem ich.

SME, 1. 12. 2011 - Zuzana Petková  vo svojom článku uviedla v súvislosti s úplatkárstvom lekárov aj konkrétny prípad bývalej advokátky, ktorá po operácii kĺbu zostala invalidnou, a ktorá sa vyjadrila, že peniaze lekárovi s manželom dali, lebo si mysleli, že pôjde o kvalitnejší kĺb!!! 

A pani advokátka (?) Á. sa vyjadrila aj takto:

"Lekári sa navzájom zachraňujú - vyrobia také znalecké posudky, že sú nepreskúmateľné...."

Ja po tých skúsenostiach so znalkyňou P. musím vysloviť plný súhlas.

Okrem toho musím poukázať aj na to, že peniaze dávajú aj tí, ktorí by mali vedieť, že na peniaze dané na kvalitnejší kĺb by mali dostať oficiálnu potvrdenku!
Aby neboli podozrievaní z "poukázania" úplatku!

A mimochodom - čo keby médiá rozpútali takúto celoštátnu kampaň proti sudcom, ktorí vydávajú prevažne nepreskúmateľné rozsudky?!

Viem, nemajú podklady a dôvody - sudcovia predsa nepôjdu štrajkovať. Im tie platy a úplatky stačia. Dočasne. A s čistým svedomím budú súdiť tých "druhých" - aj za úplatkárstvo. Tých, ktorí sa nechali "načapať"!