nedeľa 9. októbra 2011

Bingo? Slovenské orgány činné v trestnom konaní čapli úplatnú levickú prokurátorku.

Tak sa zase jedna mrena ocitla v sieti. Ak by to bola šťuka, zrejme by sa nič okolo úplatkárskych chúťok nejakého dozerača na dodržiavanie zákonnosti v slovenskom prostredí  nedialo.

Čím nižší úplatok, tým väčšia pravdepodobnosť odhalenia korupčníka. (Tuším sa tomu hovorí nepriama úmera.)  Pretože sa o úplatok s inými nedelí.

Čím vyšší úplatok, tým  rýchlejšia  beztrestnosť páchateľa  a vyššia miera istoty aj pre tých, ktorí mu ju zabezpečia. (Tomuto sa , tuším, hovorí zasa priama úmera.) Pretože sa úplatok rozdelí medzi niekoľkých "zainteresovaných".


Desiatky ďalších  slovenských prokurátorov i prokurátorčekov oboch pohlaví zvyčajne nenachádza žiadne dôvody na to, aby   niekde objavilo -  či už v postupe orgánu, alebo v jeho rozhodnutí  - porušenie zákona,  ktoré by bolo dôvodom vec vrátiť a konať  v nej ďalej - s cieľom učiniť nielen pravde, ale najmä zákonu "zadosť".

Zažili ste už niektorého prokurátora, alebo policajta, či nebodaj sudcu, ktorý by pripustil, že urobil svinstvo, ku ktorému ho inšpirovala tučnejšia obálka odovzdaná v konšpiračnom byte?

Zažili ste niekedy, že iný z tejto branže vydal rozhodnutie, ktoré dokazuje, že jeho kolega postupoval v rozpore so zákonom? Zriedkakedy.  Vo výnimočných prípadoch, kedy sa na planš postavili proti sebe úhlavní ideologickí , alebo osobní nepriatelia.

Dotyčná prokurátorka bola :
l. začínajúca úplatkárka?  alebo  
2. obmedzená?  alebo 
3. neskonale drzá, z čoho vyplývala jej sebaistota pred nemožnosťou odhalenia? alebo 
4. taká naivná, že neobmedzene  dôverovala svojim kolegom?

Existuje aj ďalšia možnosť? 

Uvidíme, kam ju upracú - ťažko totiž niekto uverí tej možnosti, že by dostala čo i len tých 5 rokov  - keď majú aj mnohí  "iní" "za ušami"  - tí,  pred ktorými to dôkladne oplače.