piatok 7. októbra 2011

Nie je pomoc ako pomoc - jednému niekoľko vreciek múky a cestovín, inému na Metaxu a kaviár.

Liptovská dedinka ožila už od  rána neobvyklým ruchom. Stareny, v prevažnej miere --  lebo tie sa dožívajú vraj vyššieho veku  -- tlačili pred sebou dvojkolesové káričky, väčšieho, či menšieho obsahu, ktoré tu veľmi priliehavo kedysi pomenovali so socialistickými vymoženosťami a perspektívami harmonizujúcim  názvom -- blahobyt.
Názov tohoto účelného dopravného prostriedku, ktorý nepotrebuje nakŕmiť benzínom, aby sa dal do pohybu, pretrval -- kým  blahobyt sa rozplynul v nenávratnej perspektíve budúcnosti, ktorú pred sebou už dnešní dôchodcovia nemajú v skutočnosti žiadnu. Ak teda nerátame tento príspevok štátu na zvýšenie životnej úrovne tých, ktorí nemajú možnosti si ju zvýšiť ani len vlastnou prácou, nieto ešte špekuláciami a "privatizáciami" a  výška dôchodku im neumožňuje dôstojne prežívať starobu.
Nejedna si zničila zdravie v ťažkej drine v poľnohospodárskej výrobe, či továrni, nejeden na stavbách, no zväčša v bani.
A ako som si vypočula ráno v obchode, tak jedna pani sa ani tejto pomoci nedožila, aj keď sa zapisovalo do zoznamu "len v auguste". 
Niektorým odkázaným na túto pomoc v zmysle sociálnej medzinárodnej spravodlivosti pomohli  štátnu almužnu odviezť tí majetnejší na lízingových, alebo tí , ktorí sa už v predošlej ére pokladali za majetnejších, na  protosocialistických autách.

Strela vašim materiam, súdruhovia v Európskej únii!  Odhlasovávate pomoc nezodpovedným krajinám, ktoré si cez svoje ešte hlúpejšie a skorumpovanejšie vlády ako  tie naše narobili dlhov a cech máme platiť my - tu  na Slovensku!

Nezabúdate nám pripomenúť, že čoskoro aj my sa môžeme ocitnúť tam, kde sú  Grécko a jeho potenciálni  nasledovníci  - a budeme žobrať o pomoc a využívať tých, ktorí vytvárajú hodnoty v členských krajinách EÚ.

No, možno máte stopercentnú pravdu. Veď občanom tohoto štátu sa zdá, že robíte všetko preto, aby ste to tam dokerovali bez dodržiavania "dopravných" predpisov. A výdatných pomocníkov, ktorí vám idú po ruke máte v našich reprezentantoch moci.

Kam ste už dotlačili zdravotníctvo,  "drahí" všemohúci, pociťujeme na sebe všetci. Nielen pacienti, ale aj zdravotnícky personál. Moju zomierajúcu susedu Hanku prevážajú zo zariadenia do zariadenia, a naposledy ju neprijali na príslušné oddelenie nemocnice v meste - údajne len preto, lebo bola poistenkou poisťovne Apollo, ktorá sa spojila s Dôverou, a táto údajne nepodpísala dohodu s osobou, ktorá sa stala vlastníkom predmetného oddelenia, na ktorom ju mohli umiestniť a  nechať zomrieť v pokoji - dôstojne ako človeka.

Jedno tým Grékom závidím - že napriek všetkému sa dokážu masy spojiť do celku tak, že idú demonštrovať. Neviem síce, kto ich a ako k tomu motivuje, ale ak by sedeli doma, možno by im žiadna "podpora" zo spoločného hrnca  členských štátov EÚ, v ktorých ľudia poctivo pracujú a  hospodária zodpovednejšie,  a najmä zaujímajú sa o veci verejné - teda aj o to, koho , majú na čele štátu, nenapršala.

Možno, že príčinou nezáujmu slovenského občana sú práve tie bedárske dôchodky a občan sa drží aj po 22 rokoch starého známeho socialistického "rozčuľovať sa budem len do výšky svojho platu!"

Takže "milá" naša súčasná eštevláda!  Mysli na budúcnosť. Ale ber na vedomie aj súčasnosť - tá veru nie je pre väčšinu obyvateľstva ružová!

Vyjadri sa v mene tej mlčiacej väčšiny: 

EÚ, strč si Euroval za klobúk! Gréci, kto klame , ten aj  kradne!  Kradnete chlieb ľuďom v iných krajinách -- v tých, kde nielen platy, ale aj dôchodky sú také nízke, že špekulanti na vládnúcej úrovni vymysleli potravinovú pomoc - t. j. ako sa za peniaze štátu zbaviť svojich nepredajných prebytkov. 

Alebo sa, páni všemohúci, mýlim?


Demokracii ste v tomto štáte v jednomyseľnej zhode dávno podkopali základy, tak čo môže byť pre vás ten euroval?
Spoločnými silami ho určite položíte na lopatky -- ako tú ponovembrovú demokraciu na Slovensku i v Česku.