streda 11. januára 2012

Neprispôsobivý, neprispôsobiteľný, neprispôsobujúci sa, nechcejúci sa prispôsobiť občan

Stále počúvame a čítame o neprispôsobivých občanoch.

Napadlo mi sa hlbšie zamyslieť nad týmto označením istej skupiny občanov, ktorí nemajú záujem rešpektovať žiadne spoločenské a zákonné normy, a okrem "bielych golierov" a podsvetia do nich zaraďujeme prevažne Cigánov, alias Rómov.

Keď budem vychádzať z predpokladu, že možno pol milióna občanov SR patrí k cigánsko-rómskemu etniku,  a druhý pol milión sa skladá z kriminálnikov už uvedených kategórií a z kategórie menších delikventov, tak zvyšok slovenských občanov bez ohľadu na národnosť a rasovú príslušnosť- aj po odrátaní detí predškolského veku - niekoľkonásobne v miliónoch prevažuje nad tými, ktorých možno zaradiť ku neprispôsobivým, neprispôsobiteľným, neprispôsobujúcim sa a nechcejúcim sa prispôsobiť.

Ostatní občania sú dôkazom toho, že sú si vedomí, že v spoločnosti nie je možné existovať bez prijatia určitých noriem, ktoré majú dosah na ostatných ľudí, a teda musia prijať skutočnosť, že ich právo končí nie tam, kde začína právo iného, ale už kúsok pred tým.

Drvivá väčšina cigánsko-rómskeho etnika, najmä jeho časti žijúcej na územiach bývalých socialistických štátov však nemá v úmysle nič a nikoho rešpektovať okrem vlastných pudov a pohnútok.

Život na úrovni dobytka bez majiteľa je možno na vyššej úrovni, ako život v cigánskych osadách.

Zbytočne sa títo ľudia budú sťažovať, že ich nik nezamestná - ich spôsoby správania, ich hygiena, ich vzdelanostná úroveň,  správanie sa v spoločnosti, ktoré sú na extrémne nízkej - živočíšnej a pudovej úrovni, nevzbudzuje dôveru  u potenciálnych zamestnávateľov.
Zbytočne sa budú sťažovať, že ich deti sú segregované v školách. Rozsudky v prospech tejto časti obyvateľstva im síce môžu poskytnúť pocit víťazstva, zadosťučinenie, ale na druhej strane nezaväzujú nikoho z rodičov "gadžov" povinnosťou posielať svoje deti do škôl, ktoré navštevujú najmä deti nechcejúcich sa prispôsobiť. 
Žiadnym zákonom nemožno nútiť nikoho, aby trpel spoločnosť a spôsoby tých, ktorí mu nevyhovujú a prispôsoboval sa on im  na svoj úkor.

Prevažnú väčšinu z nás vychovávali doma tak, aby sme sa medzi ľuďmi "slušne" správali. Každému je jasné, čo sa myslí pod bežným "slušným" správaním  - spôsob komunikácie, spôsob stolovania, hygienické návyky, rozhľad a prehľad v bežných situáciách, schopnosť ovládať svoje konanie v bežných konfliktoch, spôsob odievania sa, a najmä zmysel pre povinnosť: plniť si úlohy, sľuby a záväzky.

Ešte aj psa naučíte, že musí rešpektovať svoje psie povinnosti v aspoň základnej miere zodpovednosti, ktorú možno na neho naložiť.

U našich problematických spoluobčanov toto všetko ide úplne mimo ich vedomia a chápania. Tam sa dostanú len poznatky o ich nárokoch  na ten-ktorý príspevok a znalosť potrebných zákonov, ako sa vyviniť z prípadného stíhania pre delikt.

Neprispôsobivý znamená, že  niečo/niekto je neschopné/ý  prispôsobenia. Takým môže byť aj chorý, alebo postihnutý človek , pričom prispôsobenie je nie závislé od jeho vôle, ale od jeho daností, schopností a možností.

Neprispôsobiteľný znamená, že niečo/niekoho nie je možné prispôsobiť si podľa vlastných predstáv, alebo požiadaviek..

Neprispôsobujúci sa je človek, ktorý nie je ochotný akceptovať všetko, čo mu iný v snahe manipulovať ho, diktuje.
Napr. ako má žiť vo vlastnej rodine, aký módny štýl má prijať za vlastný, ako si má zariadiť domácnosť,  aké má mať názory na politické dianie, že má pod hrozbou represií potláčať svoje právo na slobodu slova, že má robiť a myslieť vo sfére, ktorá je jeho výlučným teritóriom tak, ako si to želá niekto iný.
Zjednodušene povedané: používa v prevažnej miere vlastný rozum a vôľu, pričom tým nezasahuje do práv iných.

Nechcejúci sa prispôsobiť občan - to je správne označenie tých, ktorí nerešpektujú nič, okrem svojich pudov, bez ohľadu na to, o aké ide - pretože všetky súvisia so spôsobom života v spoločnosti , so vzťahom a postojmi k právam iných.
A sem patria všetci tí, ktorí sa priživujú na prevažnej časti ostatných občanov.
Túto kategóriu spoločnosť nedonúti rešpektovať zákon žiadnym iným spôsobom, ako dôsledným  a tvrdým uplatňovaním zákona, neposkytovaním žiadnych nenáležitých výhod imunity, či pozitívnej diskriminácie.

Za úplne zcestnú cestu k riešeniu problémov a k náprave daného stavu treba pokladať obviňovanie protestujúcich  - obetí , ktoré sa bránia - zatiaľ zákonnými prostriedkami  - proti výčinom občanov  nechcejúcich sa prispôsobiť - konkrétne v prípadoch spojených s vyčíňaním Cigánov/Rómov - z rasizmu.

Drzosť cigánsko-rómskeho spoločenstva už presiahla únosnú mieru pre väčšinu tých, ktorí žijú v ich blízkosti.



Žiadne komentáre: