pondelok 9. apríla 2012

Fííha! postreh s otázkami

Včera som sa dočítala na internete, že bola odhalená ďalšia pozemková mafia, ktorá zákonným podvodom nadobudla cudzie pozemky a nehnuteľnosti.

Rôzne prepojenia aktérov signalizujú, ako sa v tomto štáte dá úspešne podvádzať a neúspešne brániť svoje vlastníctvo pred organizovaným zločinom.

Či vôbec niekedy dôjde na ich potrestanie, ale najmä na prinavrátenie ukradnutého vlastníctva pôvodným vlastníkom, zostáva vo hviezdach.

Naše orgány činné v trestnom konaní totiž ešte v zárodku potlačia každé občanmi avizované im podozrenie a takto pomáhajú, aby sa zlodejské aktivity rozvinuli do obrovských rozmerov. Až do takých, kedy je už problémom niekomu niečo dokázať a naplniť literu zákona.

Denne je občan konfrontovaný s nejakou kauzou, ktorá napokon úspešne skončí v nenávratne. 

Denne sa občan presviedča, ako sa kradnúť vyplatí - ale len vo veľkom. 

Polícia si zvyšuje svoju povesť bojaschopnosti úspešným zásahom v oblasti zločinnosti aktivitami proti malým zlodejom. 
Súdy im  - ak na súdne konanie vôbec príde - "naparia" tresty vo výške, akoby do nej zarátali aj časť výšky trestu tých, ktorí sa pred súdmi nikdy neocitnú.

Len v prehnitej demokracii môžu desaťročia beztrestne kradnúť a okato  podvádzať  desiatky "bielych golierov", na ktoré sa žiadny zákon nevzťahuje. Lebo cez "biele kone" majú konkrétni vinníci, ktorí sa v pozadí káuz skrývajú, zaručenú beztrestnosť.

Kysucké obete podvodov by tiež  privítali, keby sa o nich nielen písalo, ale aj v ich záujme konalo - keby sa stali objektom záujmu orgánov činných v trestnom konaní  v súvislosti s pozemkovou mafiou, ktorá aj v tomto regióne úspešne operuje viac ako dve desaťročia.

Zatiaľ sa nič nedeje, okrem toho, že každé  - i konkrétne - podanie na políciu a prokuratúru je úspešne "zahladené".

A že sa aj na Kysuciach cudzej pôdy  zmocňujú mafiánskymi praktikami jednotlivci i subjekty, ktoré svoje zištné ciele vydávajú za verejný záujem, preukazuje prípad notárky Kupkovej, ktorá bola potrestaná v disciplinárnom konaní, alebo konanie spoločnosti SEVAK Žilina, ktoré časť pozemkov z vlastníctva Urbárskeho spoločenstva v Kysuckom Novom Meste získalo kúpou od jednotlivcov v rozpore so zákonom, a ďalšiu   - tú, ktorú neodpredali vlastníci, ktorí zákon porušiť nechceli - na základe nezákonného uzavretia nájomnej  --  zmluvy na 30 rokov! -- v ich mene  - samozrejme  bez ich vedomia a súhlasu!!! - a za absolútne smiešnu  - teda zlodejskú výšku nájomného, ktoré im bude uhrádzať subjekt, podnikajúci a inkasujúci od občana  stále vyššie poplatky za vodné a stočné.

Tento nezákonný krok bol spoločným dielom bývalého vedenia spoločenstva, advokáta Ch. a stavebného úradu a v podstate bol požehnaný i príslušnou  prokuratúrou.
Nik z obetí podvodu nič netušil a nič neodhlasoval, aj keď sa aktéri snažia dnes dokazovať, že tento krok odhlasovali vlastníci na valnom zhromaždení, resp., že boli informovaní, ako majú v súvislosti  so zmluvami, ktoré im doručoval SEVAK Žilina, postupovať. Ak by toto tvrdenie zodpovedalo skutočnosti, tak by určite neprišlo k uzavretiu nájomnej zmluvy bez toho, aby o tom vlastníci tušili. A postup, ktorý súvisí s vyvlastňovacím konaním, len dokazuje organizovaný podvod vo veci a priamu účasť na ňom  i zo strany viacerých kompetentných orgánov.

V súčasnosti, kedy sú na súde podané návrhy na ochranu záujmov vlastníkov, súd neprejavuje žiadnu zvláštnu iniciatívu na efektívnu  ochranu práv obetí nezákonného nakladania s ich majetkom.

A tak sa dozvedám, že napriek podanému návrhu a prebiehajúcemu súdnemu konaniu už SEVAK Žilina stavia na predmetných pozemkoch. Oháňajúc sa tým, že časť má vo vlastníctve a druhú v nájme.

Stavia, aj keď vie, že nájomná zmluva bola "spískaná" protizákonným spôsobom aj s jeho vedomím -  a možno i priamou účasťou.
 
A advokát Ch. mal zrejme tiež záujem na tom, aby nepredané podiely vlastníkov, ktorí nechceli porušiť zákon, či nesúhlasili s nanútenou neadekvátnou cenou za m2,  zostali v celku - v budúcnosti sa tak ľahšie k nim dostanú osoby, ktoré stále nemajú cudzieho majetku dosť.


Dočkajú sa niekedy Kysuckonovomešťania, a Kysučania vôbec, že aj v tomto regióne niekto konečne klepne pozemkovej mafii po prstoch? 

Klepne konečne po prstoch niekto zákonu, ktorý umožňuje podvody cez vyhlásenia o vydržaní cudzej pôdy?!

Klepne po prstoch moc notárom a katastrálnym úradníkom, s ktorých vedomím sa tieto podvody dejú?!

Bude môcť občan Slovenskej republiky niekedy vlastniť a užívať svoj majetok podľa vlastného uváženia - tak, ako mu to zaručuje na papieri Ústava SR a medzinárodné dohovory?

Prečo sa o svoje zákonné práva, ktoré nám garantujú spomenuté dokumenty, musíme desaťročia súdiť?!

Prečo musíme - my , ktorí sme čestní, dokazovať stovkami dokumentov, že to bolo našich predkov, naše?!

A prečo napokon ešte na súdnych trovách  zaplatíme advokátom zlodejov stovky eur?!


Vážený pán minister vnútra Kaliňák,  mnou napísané by Vás malo inšpirovať pri tvorbe efektívneho "balíčka protikorupčných opatrení", ktorý ste nedávno avizovali.
"Balíčka", ktorý by aj v skutočnosti efektívne a dôrazne potláčal korupciu a nezákonnosti aj v radoch polície, súdov, verejnej správy, v radoch štátnych orgánov, notárov, exekútorov a advokátov.

Kým budú sedieť na stoličkách orgánov takí, ktorým ide len o moc a peniaze, bude Váš "balíček" - prepáčte - spoločnosti h**** platný!