nedeľa 1. apríla 2012

Vydržanie pôdy - upozornenie na článok

Na SME ONLINE je článok o vydržaní pôdy:
Vydržanie pôdy láka podvádzať - Daniel Vražda, Veronika Prušová.

Vo vlastnom záujme si ho prečítajte, aby ste sa poučili, akým spôsobom nenažranci aj za pomoci štátnych orgánov dosahujú prevody cudzieho vlastníctva - to znamená, že možno aj Vášho, pričom netušíte, že už ho na svojom LV dávno nemáte.

Je pre mňa záhadou, prečo sa pri takýchto prevodoch spomínajú mená len niektorých notárov. Sú niekomu konkrétne iba títo nepohodlní? Pretože na Kysuciach by sa ich na potrestanie našlo pomerne dosť. V tejto súvislosti je ale - ako sa zdá - každé upozorňovanie márne.

Nie je vylúčené, že tí, ktorí robia podobné podvody, majú za sebou niekoho z "mocných" - niekoho, komu záleží na tom, aby sa pôda podobným spôsobom prevádzala do vlastníctva nenažrancov, ktorí im dajú mastný úplatok za to, že sa o pozadie vydržania "nezaujímajú".

Vedela by som ich vymenovať - ibaže si koledujem o trestné stíhanie, alebo aspoň o priestupkové konanie pre ohováranie - lebo ani orgány činné v  trestnom konaní nemajú záujem ísť do podstaty veci a dokazovať evidentné podvody vykonané na vrub nič netušiacich pôvodných vlastníkov.

Za podobného prístupu k tým, ktorí si bránia svoje práva - k tým, z ktorých nakoniec urobia páchateľov, je každý boj s korupciou, aj keď bude existovať množstvo "balíčkov protikorupčných opatrení" úplnou fraškou.
Výsmechom poškodeným občanom, ktorých nakoniec "odporučia" na občianskoprávne konanie  - teda na finančne nákladné a roky trvajúce súdne konania - ktoré nakoniec aj tak prehrajú.

Hádam by už mohli všemohúci uzákoniť zjednodušený zákon, ktorým by sa podvodníckym konaním scudzená pôda občana navrátila späť pôvodnému vlastníkovi - aj vtedy, keď bola už niekoľko razy špekulatívnym spôsobom prevedená na ďalšie osoby! 
A to bez akejkoľvek náhrady, pretože nový "nadobúdateľ" istotne vie, ako predávajúci prišiel k "vydržanej" pôde! A nech následky, aj finančné nesie ten, ktorý podvodom nadobudnutú pôdu získal a znova predal - s cieľom obohatiť sa na cudzom vlastníctve - na vlastníctve, ktoré mu nikdy nepatrilo.