sobota 14. apríla 2012

Pokrytectvo človečenstva

Pokrytectvo má rôzne formy a prejavy. Jeho pôvodcom je buď snaha zapáčiť sa iným, alebo obavy prejaviť vlastný názor.

Momentálne sa médiá zaoberajú katastrofou Titanicu a presviedčajú nás, že vraj svet dojíma osud sirôt po otcovi slovenského pôvodu, ktoré sa zachránili a boli navrátené talianskej matke.

Nuž, nechápem, prečo by mal dojímať svet tento prípad, keď sa deti podarilo zachrániť a mohli žiť ďalej svoj život pri matke, od ktorej ich uniesol ich otec. Aspoň, že v posledných chvíľach mu fungoval zdravý rozum a postaral sa o deti, posadiac ich do záchranného člna.

Milióny, ak nie miliardy osudov detí na celej zemeguli zaujímajú a dojímajú len minimálne množstvo ľudí. Tí, ktorých zaujímajú, sa snažia aspoň trochu im uľahčiť život a zlepšiť vyhliadky do budúcnosti svojou priamou účasťou a aktivitami v krajinách tzv. tretieho sveta. Títo si zaslúžia nielen verejnú pozornosť, ale aj úctu.
Pomáhajú v krajinách, kde vládne taká bieda, že ich obyvateľom sa neraz  nedostáva denne ani len krajec chleba, aby ich netýral hlad.
V krajinách, kde pre nás "civilizovanejších" je problémom dlhodobejší pobyt.

Verím, že románovosladké články dojímajú aj tých, ktorí chlieb a množstvo iných potravín denne vyhadzujú do odpadu, tých, ktorí môžu s pôžitkom vyslopať fľašu sektu za dva a pol milióna  a ešte to avizovať celému svetu.
Uvažovať o tom, koľko chleba by v chudobnej krajine za to bolo, nikomu z nich ani nenapadne. Žijú vo vlastnej realite.

A tí, ktorí na ich životný štandard nemajú, sa aspoň priživujú na podobných hlúpych článkoch - bez toho, aby sa aspoň na chvíľu zamysleli, či je človeku potrebné mať niekoľko domov, áut, handier z butikov, jedál, za ktoré zaplatia v drahej reštaurácii niekoľkonásobne viac ako inde - len preto, aby mohli zdôrazňovať, že si v takej a takej drahej reštaurácii dali to a to jedlo a ešte vystavovať tento svoj úbohý primitivizmus na obdiv svetu.

Takíto nenažranci nemajú nikdy dosť - ich zmyslom života je zhromažďovanie majetku - aj cez mŕtvoly. Pretože najlepšie sa bohatne cez vyvolávanie vojnových konfliktov, cez úmyselné vyvolávanie nepokojov medzi určitými skupinami obyvateľstva, národmi, štátmi, etnikami.

Ich by nikdy nezohrial dobrý pocit, keby časť svojich ziskov investovali do výraznej pomoci konkrétnym obyvateľom konkrétnej časti niektorej krajiny - pre nich sú to stratené - nenávratné investície. Oni totiž potrebujú zdierať, produkovať biedu - ožobračovaním bezmocných a bezbranných.

Ak hodia niekomu niekoľko drobných mincí, musí sa o tom dozvedieť svet. Potrebujú imidž humanistov. 
Tvár vlka s vycerenými zubmi je ich odvrátenou - druhou tvárou.

Tvárou, ktorú pokrytecká spoločnosť prijíma radšej a ešte pokryteckejšie ju aj obdivuje.