štvrtok 5. apríla 2012

Fííha! postrehy predveľkonočné

Výmena na stoličkách, z ktorých "moc"  ovláda  spoločnosť, nastala. 

Odchádzajúci si nadelili, resp. bolo im nadelené za  "statočnú", či "nadštandardnú"  prácu bohaté odškodné ako náhradu za to, že predčasne museli svoje výnosné posty nedobrovoľne  opustiť.
Na jednej strane je to pochopiteľné, lebo odchádzajúci funkcionári si budú musieť hľadať nové pôsobiská a  z niečoho žiť medzitým musia, na druhej strane každý vie, že boli odmenení za svoju doterajšiu vernosť - no niektorí aj za vernosť bezpráviu a podlosti, ktorým, skrytí v závetrí,  pomáhali svojou ne/aktivitou ďalej bujne vegetovať. 
Je však  na verejnú diskusiu, ako sa zlučuje tvrdenie všemohúcich, že "štát" musí  šetriť. Každý deň nám totiž dáva na známosť, že šetrí iba  na bežných občanoch.

Poisťovňa Dôvera, na ktorej konte sa určite nachádzajú nepredstaviteľné milióny eur, odmieta zdravotníckym zariadeniam zvýšiť náhrady za výkony, a tak na boj medzi lekármi a poisťovňou doplácajú iba pacienti. Momentálne tí z Popradu. Je ľahké odporučiť pacientovi iné zariadenie, ale je bezohľadnosťou nechcieť vidieť, že pre chorého človeka, najmä ak  pochádza z vidieka, je utrpením cestovať desiatky kilometrov  niekam inam. Aj vtedy, ak mu rovno nejde o život.

"Štát" šetrí na tých, ktorí za svoju statočnú prácu nedostanú ani toľko, koľko by im patrilo. Na tých, ktorí poctivo odvádzajú dane a platia poplatky  - mnohí aj za to, čo nemajú,  či nespotrebúvajú, alebo nevyužívajú.
Mnohí robia prácu nad štandard  - jedni ako vykorisťovaní zamestnanci nútení držať ústa, aby o prácu neprišli, lebo na ich miesto je stovka ďalších uchádzačov, iní z presvedčenia, že niekto "to" urobiť musí.

A všetci v tichu nadávajú na "istoty", ktoré zavládli pred 22 rokmi.

Občanovi vlasy na hlave vstávajú, keď počúva o stále pribúdajúcich odhaleniach najrôznejších podvodov, na ktorých ten, alebo onen - ale vždy konkrétne indivíduum zarobilo na úkor nás všetkých  milióny eur, o ktoré ho už nikdy nikto nepripraví.
Ani vtedy, ak bude pokračovať vyšetrovanie "goríl" bez ovplyvňovania novonastupujúcou policajnou úderkou, ako nám sľubuje minister Kaliňák.

Vyšetrovanie pokračovať bude - to vieme všetci - i  mnohí veríme jeho slovám. A súčasne nepochybujeme, že sa bude vyšetrovať ďalšie desaťročie - až všetko zapadne prachom, až upadnú fakty do zabudnutia. Polovica  aktérov, ak sa nevysťahuje do bezpečia daňového raja, tak vypustí dušu a skorumpovaná spravodlivosť si umyje ruky, lebo ona nebude musieť nikoho zo svojich oddaných ukrižovať.

Čo je to pre takú notárku Kupkovú pokuta 2000,- eur, ktorú dostala na základe disciplinárneho konania? Veď každý z jej okolia  tuší, že  potrestaná bola len za jediné rozhodnutie - to,  na ktoré jej prišli. Podobných rozhodnutí určite urobila nemálo a to jej, ako majú najmä jej rozhodnutiami poškodené osoby  právo predpokladať,  zrejme vynieslo  viac ako 2000,- eur.
A ako sa mala možnosť verejnosť dozvedieť, nie je jedinou, či jediným, kto zneužíva svoje postavenie verejného činiteľa.

Minister Kaliňák osobne  by najviac prispel k úspešnosti boja s korupciou, keby ochotne počúval hlas ľudu, ktorý ho upozorňuje na konkrétne nezákonnosti  - neraz až päťhviezdičkové svinstvá a preveroval si rozhodnutia svojich inšpektorov. 
Ani títo nie sú nekorumpovateľní, a nejeden neskorumpovaný. Výsledky preverovania vecí tomu nasvedčujú. Potvrdiť rozhodnutie "kamošov od fachu"  od inšpektorského  stola bez preštudovania spisu, bez akceptovania argumentov a dôkazov, ktoré predkladá sťažovateľ v konkrétnom prípade,  je bežnou praxou.

Bežnou praxou na Slovensku je aj to, že proti "triednemu nepriateľovi" sa hodí čokoľvek, len aby ho bolo možné začať stíhať. A preto orgán vykonštruuje prípad s  fiktívnymi podrobnosťami a na takomto základe oznámi obeti, že zahajuje trestné stíhanie, ktoré má požehnané prokurátorom. 
A nastane dokazovanie toho, čo si orgán vykonštruoval. K tomu niekoľko "poučených" svedkov,  ktorí skoro naspamäť ovládajú obsah písomností v spise - aj keď oni do neho zo zákona prístup nemajú!, niekoľko výmen vyšetrovateľov, odvedenie od podstaty skutku - a máme páchateľa hotového!

Čo na tom, že už v návrhu na začatie trestného stíhania je množstvo nepravdivých údajov, rozporov a nezmyslov! Účel svätí prostriedky.


Samozrejme, tento postup sa aplikuje len v prípade "malých rýb" a "triednych nepriateľov". Tým, ktorí sú "kompatibilní" so všetkými dookola - najmä s tými, ktorí majú "dôveru" vlády, sa nič nikdy nestane, všetko sa "zaonačí" a z policajných a súdnych budov vylietajú bieli holúbkovia. Ale len v takých prípadoch, ak na sebe nemajú montérky, ale  biele goliere!

Zneužívateľov právomocí verejného činiteľa je na našich orgánoch ktoréhokoľvek druhu a stupňa dnes už toľko, že sa občan proti nim nemôže domôcť ničoho. 

A určite nie je náhodou a bez zaujímavosti,  že najviac je ich tam, kde sa dá uplatňovať moc formou postihu iných , alebo kde  sa dá z nej niečo pre seba "vytĺcť" - polícia, prokuratúra, priestupkové orgány, S P F , stavebné úrady, znalcovské posudky, notárske konania, rozsudky súdov.


Neverím, že sa niečo pohne iným smerom. Tí, ktorí majú v rukách moc a množstvo peňazí, záujem na zmenách nikdy nemali a ani mať nebudú. Pretože oni sa o nič s nikým deliť nebudú!

Vedia, že čím viac budú znepokojovať a zneisťovať bežného človeka svojimi neustálymi politickomafiánskymi hrami, sľubmi, ktoré nikdy splniť nemajú v úmysle, deptať občana problémami, ktoré ho nútia denne zápasiť o holú existenciu, tým jednoduchšiu cestu budú mať ku svojim špinavým cieľom, ktoré im zabezpečujú možnosť žiť svoje nákladné a plytké životy medzi seberovnými.