utorok 13. septembra 2011

Fííha!postreh zo 14. septembra 2011

V SME už po niekoľký raz avizujú, ako nám "podobčanom" umožní vláda  ľahší prístup k súdu - od 1. 1. 2012 väčšiemu množstvu žobrákov o vlastné práva priznajú právo na bezplatnú právnu pomoc.

Len musí každý spĺňať isté kritériá, ktorými môže dokázať, že patrí do sociálne odkázanej skupiny obyvateľstva a výška jeho príjmov mu neumožňuje si hradiť právne služby a zastúpenie.
Tak, ako to dokázal dokázať aj jeden zo zlodejov, ktorý okradol stovky občanov  o ich úspory v pochybnom fonde.  Šikovne všetko svoje vlastníctvo poprevádzal na kohosi iného z príbuzenstva, a tak on nemá nič! V krčme síce občas zaplatí tú nejakú rundu (ako sa vyjadrili štamgasti), ale to ešte neznamená, že by mal mať aj na zaplatenie si advokátov!

A tak mu štát prizná advokáta ex offo, ako v danej dobe informoval jeden z najčítanejších denníkov. Teda:zaplatia mu ho v podstate zasa aj tí, ktorých tak šikovne okradol, resp. nechali sa mu okradnúť, za čo sa môžu poďakovať vlastnej hlúposti a chamtivosti.

V súčasnosti už verejnosti prípad z hlavy vyšumel, a tak nemá dôvod komentovať rozhodnutia vlády a prijaté zákony o dostupnosti právnej pomoci väčšiemu množstvu sociálne odkázaných, ktorí sú odkázaní bojovať o  vlastné práva - práva,  ktoré by mal v demokratickej spoločnosti rešpektovať voči sebe každý navzájom automaticky a určite by ubudlo nielen sporov, ale aj skorumpovaných sudcov a sudcov vôbec.

Istá časť verejnosti sa konečne zobudila aj v súvislosti so spreneverou financií nadácie figurujúcej pod hlavičkou  Matice Slovenskej.
Konečne komusi svitlo, a podáva trestné oznámenie na agenta ŠtB Jozefa Markuša, ktorého meno je spájané s prípadom. A nielen v súvislosti so stratou peňazí investovaním do nesprávnych (?) subjektov, ale aj predajom bytov, ktoré patrili MS v Bratislave, i stratou peňazí, ktoré boli národným pokladom.
Ja sa len čudujem tým dôverčivým hlupákom, ktorí podľahli sladkým slovám i nátlaku  tých, ktorí  ich  presviedčali, aby peniaze do fondu vkladali. 

Napriek tomu, že sa toho popísalo o praktikách a charakteroch prisluhovačov ŠtB až-až, nechceli vidieť, že na čele Matice Slovenskej stojí agent ŠtB, a už táto skutočnosť sama o sebe môže znamenať riziko ako pre samotnú organizáciu, tak pre peniaze jej členov.
(Tak, ako sú rizikom "evidovaní ", alebo ich rodinní príslušníci na rôznych postoch inde - napr. aj v subjektoch, ktoré vystupujú na ochranu ľudských práv - v Slovenskom helsinskom výbore pôsobil brat J. Markuša, a s jeho vedomím tu "právne rady" - určite aj svojim obetiam  spred roka 1989 - "poskytoval" agent ŠtB-TS -  JUDr. Kelemen. Podobne ako ďalší  mimoriadne aktívny aj po r. 1989 agent ŠtB-TS  - JUDr. Tekuš v - a nielen - Konfederácii politických väzňov pod vedením "evidovaného" pátra Srholca!)

A ako je obvyklé na Slovensku, ani v tomto prípade sa nič nedokáže. Stopy sú už dávno zametené. Peniažky najpravdepodobnejšie skončili na kontách eštebákov a siskárov  nedávnej (?) "éry". Veď z čoho by inak bohato odmieňali svojich verných , keď dnes to už nejde z legálnych štátnych finančných zdrojov a účtov tak jednoducho?

I ďalší eštebácky agent -  biskup Sokol sa cíti dotknutý tým, že si ktosi dovolil poukázať verejne na jeho preukázateľne "bohumilú" eštebácku minulosť a zverejniť svoje úvahy, kam asi poputovali peniaze za pozemky, ktoré boli vlastníctvom  nedotknuteľnej  katolíckej cirkvi svätej po bohatstve nenažratej. 
(Len na okraj: katolícka cirkev si reštitúciami na základe zákona poprivlastňovala množstvo cudzej pôdy iných vlastníkov -  medzi iným aj 2614 m2 istej rodiny  z KNM, a niet toho Boha, ktorý by ju prinútil dobrovoľne pôdu vrátiť, aj keď pôvodné katastrálne mapy v porovnaní so súčasnými preukazujú, že dve tretiny pozemku svojim susedom Rk farnosť KNM  v podstate  ukradla.
A ako s touto pôdou neskôr farnosť v súvislosti s INA Kysuce kšeftovala, je vidieť z verejne dostupných písomností - zápisníc zo zasadnutí poslancov Mesta KNM.)